NewGreekWine.ro

Assyrtiko

Soiul Assyrtiko este considerat, în mod justificat, emblema soiurilor grecești cu cel mai mare potențial la nivel internațional. Varietatea este cultivată mai ales în insula Santorini, dar nu este restricționată acolo (Grecia Centrală, Macedonia). Totuși, strugurele Assyrtiko din Santorini este unic. Solul vulcanic unic din Santorini oferă caracteristicile varietății, propagate în vin. Este caracterizat de capacitatea de a se matura într-un grad avansat fără a își pierde aciditatea. Este un soi cu potential de a produce vinuri seci și dulci.

Strugurii sunt de forma cilindrica, medii spre mari, boabele sunt sferice si mari cu pielita de grosime medie, pulpa transparenta moale de culoare galben aurie.

Varietatile moderne obtinute prin metode moderne duc la un vin de culoare alba, in care predomina parfumul de flori de citrice. Dar, in timp ce fructele (para si mar) au o prezenta semnificativa in gust, pe palat este prezenta aciditatea care face vinul Assyrtiko atat de atractiv. Assyrtiko creeaza vinuri incredibile singur sau in combinatie cu soiurile Athiri si Aidani.

Assyrtiko produce si uimitorul vin dulce Vinsanto, dupa ce soarele din Santorini usuca strugurii timp de cateva zile. Visanto este unul dintre cele mai cunoscute vinuri dulci, cu o culoare inchisa de bronz si aroma complexa, bogata de ciocolata, smochine uscate, melasa, cafea, struguri si lichior de cirese si palat cu echilibru excelent de aciditate.

Vinurile bazate pe Assyrtiko (mai ales din Santorini) au cariera cea mai de succes pe pietele internationale. Mari critici internationali de vinuri, precum Robert Parker, au dat in mod consecvent calificari de 90-95/100 unor vinuri Assyrtiko din Santorini.

Soiul este caracterizat de o aciditate extraordinara care se combina foarte bine cu salate proaspete, carne alba, fructe de mare, peste proaspat si este un aperitiv de vara minunat.

Soiul Assyrtiko este singurul soi grecesc cultivat in afara Greciei (Australia – Peter Barry de la crama Clare Valley, Jim Barry Wines).

Post a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

New Greek Wine Urmărește-ne pe Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

X
This site is registered on wpml.org as a development site.